Висновок про результати аналізу на предмет наявності корупційних ризиків проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добросусідства та вартості плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)»

Законопроектом (реєстр. №2232 від 25.02.15) пропонується:

- шляхом внесення змін до Земельного кодексу України, Законів України «Про захист конституційних прав громадян на землю», «Про Державний земельний кадастр» встановити, що: «вартість робіт щодо розробки проекту землеустрою та виготовлення технічної документації із землеустрою встановлюється відповідними актами органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність громадянам України. Оформлення інших документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки здійснюється на безоплатній основі»,

- надати право власникам земельних ділянок зрізати гілки дерев, розташованих на сусідніх земельних ділянках у разі проникнення таких гілок з суміжної земельної ділянки, якщо таке проникнення може привести до небажаного впливу на земельні ділянки, рослини, будівлі тощо,

- встановити, що «у випадку, коли дані земельно-кадастрової документації не відповідають дійсності, тобто містять в собі помилку, організації чи установи, які відповідають за складання та збереження земельно-кадастрової документації повинні в місячний строк з дня її виявлення виправити цю помилку. Всі витрати на виправлення даної помилки покладаються на організації чи установи, які відповідальні за виконання земельно-кадастрових робіт, складання та збереження земельно-кадастрової документації тощо»;

За наслідками аналізу законопроекту слід висловити наступні зауваження.

 

1. Щодо надання повноважень органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування,які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність громадянам України, встановлювати вартість робіт щодо розробки землевпорядної документації

Вказана пропозиція не узгоджується із напрямками державної цінової політики, визначеними статтею 4 Закону України «Про ціни і ціноутворення», оскільки не буде сприяти розвитку підприємницької діяльності та забезпеченню необхідних економічних гарантій для виробників. На сьогодні на ринку землевпорядних послуг існує досить жвава конкуренція, яка дозволяє фізичним та юридичним особам обрати розробника документації із землеустрою, вартість послуг якого їх задовольняє.

Слід також нагадати про негативний досвід регулювання Верховною Радою України цін на зазначені послуги. Так, Законом України «Про захист конституційних прав громадян на землю» вказаний розмір був встановлений у розмірі дев'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153 грн.). Вказаний розмір вже протягом багатьох років не відповідає реальним затратам на проведення землевпорядних робіт, внаслідок чого зазначений закон (прийнятий з популістичних міркувань) не діє.

До того ж, у законопроекті не визначено жодного критерію, яким мав би керуватись відповідний орган, встановлюючи той чи інший розмір плати за виконання землевпорядних робіт. Надання ж дискреційних повноважень державним органам однозначно сприяє корупції.

 

2. Щодо безоплатності оформлення «документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки»

Із законопроекту неможливо зрозуміти, від сплати якого платежу пропонується звільнити громадян. Якщо мається на увазі адміністративний збір за проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку, то його розмір і категорії осіб, звільнених від їх сплати, визначаються Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», змін до якого законопроект не містить.

 

3. Щодо права власників земельних ділянок зрізати гілки дерев, розташованих на сусідніх земельних ділянках

Пропозиція заслуговує на увагу. Назва статті 105 Земельного кодексу України, до якої пропонується внести зміни, має назву: «Наслідки проникнення на земельну ділянку гілок і коренів дерев». Проте тест самої статті надає власникам право зрізати лише корені дерев, які проникають з сусідньої земельної ділянки і заважають використанню земельної ділянки за цільовим призначенням.

 

4. Щодо виправлення помилок у земельно-кадастровій документації

По-перше, на сьогодні, незважаючи на те, що термін «земельно-кадастрова» документація» згадується у статті 107 Земельного кодексу України, визначення цього терміну у чинних актах законодавства відсутнє.

По-друге, із законопроекту також не можна зрозуміти, на кого пропонується покласти витрати із виправлення помилки. Вказана особа у законопроекті визначена як: «організація чи установи, які відповідальні за виконання земельно-кадастрових робіт, складання та збереження земельно-кадастрової документації тощо». Проте, наприклад, роботи із землеустрою, за наслідками яких відомості про земельні ділянки вносяться до Державного земельного кадастру, виконуються суб’єктами господарювання, збереження документів Державного земельного кадастру та документації, на підставі якої певні відомості були внесені до кадастру, – територіальними органами Держгеокадастру.

По-третє, запропоновані положення не враховують випадки, коли виправлення помилки пов’язано з необхідністю проведення робіт із землеустрою. Проте порядок проведення таких робіт і порядок їх фінансування у законопроекті не визначений.

Тому вказані положення у сукупності не  сприяють правовій визначеності, що, у свою чергу, створює підґрунтя для корупційних зловживань при виконанні норм права.

 

Узагальнюючий висновок: єдиним положенням законопроекту, яке заслуговує на підтримку, є зміни до статті 105 Земельного кодексу України. Інші положення законопроекту пов’язані із корупційними ризиками, з урахуванням чого законопроект доцільно доопрацювати.

Про "Земельну спілку України"

 

 

Асоціація "Земельна Спілка України" (ЗСУ) була заснована в 2004 році групою землевпорядних організацій. Асоціація є недержавною неприбутковою організацією.
 

Клієнти та партнери

  • Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин ВР
  • Міністерство аграрної політики та продовольства
  • Держгеокадастр
  • Міністерство юстиції України
  • Державна реєстраційна служба України
  • Національний Університет біоресурсів і природокористування України
  • Проект USAID АгроІнвест
  • Проект USAID Правова країна
  • United Nations Development Programme (UNDP)
  • Food and Agriculture Organization (FAO)
  • BVVG Bodenverwertungs- und -verwaltungs GmbH
  • Асоціація фермерів та приватних землевласників України
  • Український союз промисловців та підприємців
  • Українська національна іпотечна асоціація
  • Асоціація адвокатів України
  • Український клуб аграрного бізнесу

Змі про нас

Земельна реформа 2021 – дорожня карта запуску ринку землі

Детальніше...

Війна за ринок землі – законопроєкт №2194...

Детальніше...

Зміна підходу до розрахунку нормативної грошової оцінки землі – що зміниться для аграріїв та власників паїв?

Кабінет Міністрів України пропонує затвердити нову уніфіковану методику нормативної грошової оцінки (НГО) земельних ділянок. Відповідний проєкт постанови уряду розміщено на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. AgroPolit.com дізнався думку авторів постанови, землевпорядників та фахівців із земельних питань про причини та наслідки нововведень.

Детальніше...

Голова Держгеокадастру пояснив, що буде з орендою паїв після земельної реформи

Детальніше...

Земля громадам від Президента: де її шукати?

Детальніше...

Роман Лещенко – про передачу державних земель народу, інвентаризацію, корупцію, детінізацію, безоплатну приватизацію

Детальніше...

Держгеокадастр за 2 місяці скоротить 60% працівників

Держгекокадастр за 2 місяці скоротить 60% працівників. Про це під час Всеукраїнського земельного форуму заявив керівник Держгеокадастру Роман Лещенко. 
Детальніше...

Бюджет України-2021: завдання вижити – пошук ресурсів для покриття дефіциту

Детальніше...

Суд заарештував земельні ділянки Андрія Вавриша - "Наші Гроші"

Детальніше...

Що не так із новим податком на землю

Детальніше...

Послуги

Увага!

Земельна спілка України

- не надає безкоштовних консультацій

- не допомагає безкоштовно отримати і оформити землю

- не займається оформленням окремих ділянок площею менше 2,1 га або паїв

- не працює у вихідні і святкові дні

 

Для замовлення послуг звертайтеся за телефонами:

38 098 508 80 00

Наша електронна пошта

office@zsu.org.ua

 

 

Асоціація «Земельна спілка України» надає послуги на території всієї України через мережу з більш ніж 40 представництв і партнерських організацій:

 

Усні консультації

 

Письмові консультації

 

Земельні спори (в тому числі межові). Їх вирішення в суді

 

Оскарження упереджених висновків державних органів щодо документації із землеустрою та оцінки земель

 

Первинна громадська науково-технічна експертиза документації із землеустрою та оцінки земель

 

Безпілотні технології в сільському господарстві

 

Безпілотні технології в промисловості

 

Проект відведення земельної ділянки. Технічна документація із землеустрою

 

Купівля-продаж землі

 

Оптимізація плати за землю

 

Аудит земельної ділянки

 

Підготовка договорів і кошторисів щодо землевпорядних послуг

 

Інвентаризація земель

 

Топозйомка 1:500, 1:2000

 

Представництво інтересів

 

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки

 

Винесення в натуру меж земельної ділянки

 

Зміна цільового призначення (переведення земель)

 

Оформлення договорів оренди землі та їх подовження

 

Переоформлення земельної ділянки на нового власника

 

Брокерські послуги

 

Законотворча діяльність та лобіювання інтересів

 

Консолідація земель сільськогосподарського призначення (формування єдиних масивів)

 

Розділ і об'єднання земельних ділянок

 

Розробка еколого-економічного обґрунтування

 

Експертна грошова оцінка земельної ділянки

 

Комерційні послуги для фермерів

 

Супровід угод, пов'язаних із землею

 

Чому клієнти обирають Земельну спілку України?

 

З послугами для агробізнесу Ви можете ознайомитися на наших сайтах (http://zem.com.ua/ та http://koshyl.wix.com/land-for-garden)

 

Послуги для компаній

 

 

 

 

 

Послуги для громадян

 

 

Продати земельну ділянку
 
 
Послуги для бізнесу
 
 
Послуги для фізосіб
 
Консультації
 

Комерційні послуги та консультації т044-384-08-66044-384-08-68

© 2004-2021 Асоціація «Земельна спілка України». Усі права захищено.

Цей веб-сайт є власністю Асоціації «Земельна спілка України ». Авторські права на всі матеріали, представлені на цьому сайті, належать Асоціації «Земельна спілка України» або безпосередньому авторові цих матеріалів, якщо в тексті не вказується інше. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення матеріалів, що містяться на цьому сайті, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, дозволено при умові обов'язкового вказання активного гіперпосилання на цей сайт.