Огляд новин законодавства за період 16.06. - 23.06.2019

•16.06.2019
Постанова Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 р. № 500 «Про внесення змін до Положення про порядок надання гірничих відводів».
 
Кабмін врегулював питання щодо спрощення процедур надання та переоформлення гірничих відводів.
 
Зміни дадуть можливість конкретизувати перелік корисних копалин, на розробку яких не потребується отримання акта про надання гірничого відводу (користування нафтогазоносними надрами, користування надрами для розробки родовищ торфу та підземних вод (крім мінеральних).
Також внормовують погодження питань надання гірничого відводу із вимогами чинного законодавства в частині віднесення питання надання земельних ділянок для розміщення та обслуговування об’єктів, пов’язаних із видобуванням корисних копалин, як для суспільних потреб.
 
Реалізація цих змін вплине на стан дотримання суб’єктами господарювання гірничого законодавства та законодавства про надра, сприятиме підвищенню відповідальності суб’єктів господарювання, які отримали акти про надання гірничих відводів, щодо забезпечення безпеки людей та збереження майна, споруд та навколишнього природного середовища під час розробки родовищ корисних копалин, експлуатації гірничих об’єктів, ліквідації (консервації) гірничодобувних підприємств.
 
Набрання чинності 14.06.2019.
 
 
•19.06.2019
Постанова Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 522 «Про внесення змін до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам».
 
Змінами, зокрема, надається можливість створювати комісії по визначенню та відшкодуванню збитків власникам землі не лише при виконавчих комітетах міських (містах обласного значення) рад, але й при інших міських, сільських та селищних радах.
 
Здійснення функції контролю за використання та охороною земель забезпечить отримання додаткових надходжень до місцевих бюджетів у вигляді відшкодування збитків (неодержаних доходів)..
 
Набрання чинності 19.06.2019.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2019 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».