Ідея Рудика про заборону продажу земель сільгосппризначення – популізм

16.07.2014

"Слово і Діло"

Кореспондент «Слова і Діла» під час прес-конференції поцікавився, чи має раціональне підґрунтя чи є лише партійним популізмом заява голови Держземагентства України Сергія Рудика про повну заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, що Сергій Рудикнеодноразово заявляв про необхідність повної заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення і визначення мінімального терміну її оренди не менше 10 років.

Андрій Кошіль, президент Асоціації "Земельна спілка України", називає таку заяву Рудика  дивною та непотрібною. Адже землі сільгосппризначення – це широка категорія, до якої відносяться землі для садівництва, які не заборонені для продажу або землі для ведення особистого сільського господарства, які не «підмораторні» та не пайові. Забороняти продаж земель сільгосппризначення можна, це робили вже 6 разів протягом дії мораторію, але це призводить лише до процвітання тіньового ринку обігу цих земель. І взагалі сам мораторій суперечить конституції України і обмежує право на розпорядження землями, які є приватною власністю.

Іншу заяву Сергія Рудика  – зробити все можливе, щоб повернути вкрадені землі людям – Андрій Мартин, доктор економічних наук, завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України називає відкритим зухвалим популізмом. До того ж Держземагентство України не має жодних механізмів, щоб виконати цю обіцянку.

Крім того, експерти в цілому негативно висловилися про роботу Держземагентства, адже навіть усередині відомства немає чіткої взаємодії.

Раніше однопартієць Рудика Ігор Швайка запевняв, що виступає проти скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення і не планує цього робити.