Істотні умови договору оренди землі. На що власнику земельної ділянки слід звернути увагу при укладенні договору оренди. Строк дії договору оренди

Увага! 
05 квітня 2015 року набрав чинності Закон України № 191-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», який вносить зміни до Земельного кодекс України, Закону «Про оренду землі», «Про особисте селянське господарство». 
 
Чинне законодавство України не передбачає мінімального терміну оренди земель. Земельну ділянку можна передати в оренду і на один місяць. Але власник земельної ділянки має усвідомити, що при короткостроковій оренді орендар не зацікавлений у серйозних вкладеннях у якість землі, збереженні її родючості. Запроваджувати сівозміну при строку оренди в один-два роки неможливо.
 
Максимальний строк оренди встановлений законом у 50 років.
Звертайте увагу також на момент закінчення строку оренди. Цей момент у договорі доцільно визначити таким чином, щоб орендар мав змогу провести збір посіяного на земельній ділянці врожаю. В іншому випадку можливі спори між сторонами договору з цього питання. Тому момент закінчення строку договору доцільно визначити конкретною датою.
 
При укладенні договору оренди слід звертати увагу на закладений у ньому механізм продовження строку оренди. Часто у текстах договорів, підготовлених орендарем, наявні положення, які дозволяють орендарю в односторонньому порядку змінювати вказаний строк. Такі положення ставлять власника земельної ділянки у невигідне становище. Тому ці положення доцільно не зазначати у договорі.
 
 
 
 
Читайте також:  Істотні умови договору оренди землі. На що власнику земельної ділянки слід звернути увагу при укладенні договору оренди. Умови і строки передачі земельної ділянки орендарю.
 
 
 
© 2015 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».