Колективна власність на землю

У процесі реформування земельного законодавства на сьогодні склалася така ситуація, що правовий статус права власності на землі колективних сільськогосподарських підприємств не регулюється.

Як наслідок, трансформування права колективної власності в інші форми власності є неможливим. Причинами цього є:
- не визнання Конституцією України колективної форми власності на землю;
- не встановлений орган, уповноважений приймати рішення про передачу земельної ділянки у приватну власність;
- не урегульованим залишається процес припинення права колективної власності на земельну ділянку та подальший її перехід у державну чи комунальну власність.

Важливо знати!
Користування земельними ділянками колективної власності можливе з урахуванням частини 4 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», пункту 7 Розділу Х Земельного кодексу України.

Проте, склалася судова практика по визнанню підприємствами права приватної власності на земельні ділянки колективної власності безпосередньо на підставі рішення суду.

За додатковою інформацією з даного питання можна звернутися до спеціалістів «Земельної спілки України».





Читайте також: Застава земельної ділянки



 

© 2014 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».

Продати земельну ділянку
 
 
Послуги для бізнесу
 
 
Послуги для фізосіб
 
Консультації
 

Комерційні послуги та консультації т044-384-08-66044-384-08-68

© 2004-2021 Асоціація «Земельна спілка України». Усі права захищено.

Цей веб-сайт є власністю Асоціації «Земельна спілка України ». Авторські права на всі матеріали, представлені на цьому сайті, належать Асоціації «Земельна спілка України» або безпосередньому авторові цих матеріалів, якщо в тексті не вказується інше. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення матеріалів, що містяться на цьому сайті, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, дозволено при умові обов'язкового вказання активного гіперпосилання на цей сайт.