Ринку землі обвал цін не загрожує - експерт

07.05.2014

GALINFO

Ціни на земельні ділянки в Україні поступово знижуються, але обвального падіння немає - заявив президент Земельної спілки України Андрій Кошиль. Про це він сказав в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ.

«Цінові пропозиції поступово знижуються, але обвального зниження цін немає. Хоча, за нашими даними як правило продавці йдуть на поступки при купівлі земельних ділянок. І та ціна, яку вони публікують у своїх оголошеннях, може суттєво знизитись у кілька разів, якщо покупець має необхідну суму на руках і все проходить швидко», - зауважив Кошиль.

Він додав, що пропозиції продавців земельних ділянок поблизу Києва суттєво перевищують попит. Це пов’язано з тим, що банки практично не видають кредитів під заставу нерухомості, а тим більше - під заставу землі. Разом з тим експерт переконаний, що земля залишатиметься привабливим інвестиційним об’єктом. «Земля була, є і буде вигідним інвестиційним товаром. Вигідність інвестиції у землю залежить від того, яка ціна на землю, від якостей цієї ділянки, чи є там комунікації, чи оформлені правильно документи. На якісні ділянки був попит і вони користуватимуться попитом. І сьогодні зростає попит на ділянки економ-класу, ціною 1-5 тис доларів за ділянку», - розповів Кошиль. Ціна на землю сільгосппризначення може коливатися у межах від 100 до 1000 доларів за гектар, а землі під забудову - від 100-150 доларів за одну сотку.

При цьому Кошиль наголосив, що верхньої межі ціни в цьому сегменті ринку - немає . «Що стосується землі під забудову, нижня планка починається від 100-150 доларів за сотку, а верхньої межі не існує. І звичайно, все залежить від того, чи ділянка на березі водоймища, чи є там ліс, які сусіди, які комунікації», - уточнив Кошиль. Він зазначив, що в Україні наразі близько третини земельних ділянок не внесено до земельного реєстру, а це призводить до підвищення ризику шахрайства, тому покупцям слід бути обережними, укладаючи угоди. «Хочу сказати, що багато ділянок у нас недооформлені, десь третину ділянок не внесено до земельного реєстру. Вони існують у вигляді документів, але держава їх не бачить», - попередив Кошиль.

Продати земельну ділянку
 
 
Послуги для бізнесу
 
 
Послуги для фізосіб
 
Консультації