Суд заарештував земельні ділянки Андрія Вавриша - "Наші Гроші"

Державне бюро розслідувань залучило суди Полтави, щоб ускладнити життя бізнес-партнеру екс-глави Офісу президента Андрія Богдана.
 
Слідча суддя Октябрського районного суду м. Полтави наклала арешт на майже 30 га на 22-му км Харківського шосе у Дарницькому районі Києва, а також – на майже 13 га на вул. Набережно-Хрещатицька у Подільському районі столиці. Про це свідчать ухвали суду від 31 липня.
 
Ці ділянки, а також об’єкти незавершеного будівництва на них, стали речовими доказами у кримінальному провадженні, яке розслідують слідчі Державного бюро розслідувань. Процесуальний нагляд за слідством здійснює Офіс Генпрокурора.
 
ЖК «Новий Поділ»
У своєму клопотанні прокурор послався на те, що службові особи Київської міськдержадміністрації у змові з іншими невстановленими особами умисно, з метою одержання неправомірної вимоги для компаній «Saga Development» Андрія Вавриша і «Perfect Group» нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка, а також інших осіб, сприяють останнім у протиправній забудові трьох ділянок площею 12,93 га по вул. Набережно-Хрещатицькій та Набережно-Луговій багатофункціональним комплексом у складі ЖК «Новий Поділ» шляхом реконструкції майнового комплексу під багатофункціональний комплекс.
 
Слідство встановило, що цільове і функціональне призначення ділянок – громадська забудова. І наміри збудувати житловий комплекс під виглядом «багатофункціонального комплексу» їм не відповідають. Крім того, ділянки знаходяться у межах історичного ареалу Києва, і на них неможлива забудова без дозволу Мінкульту.
 
Інвестором забудови є група компаній «Saga Development», бенефіціарним власником якої є Андрій Вавриш. До заснування компанії у 2015 році він працював заступником директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА.
 
Як вказує слідство, Вавриш «неодноразово проявляв протиправну зацікавленість до вказаних земельних ділянок з метою подальшої забудови на них житлових будинків, особисто погоджував завдання на розробку детального плану території в межах, зокрема, вул. Набережно-Лугова у Подільському районі міста Києва, тобто вже на той момент готував вказані земельні ділянки для подальшої їх забудови».
 
Будівництво заплановане на трьох ділянках площею 12,23 га, 0,21 га та 0,49 га, які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні. Перші дві перебувають на праві постійного користування у ПАТ «Київський річковий порт», а третя – в оренді у ПАТ «Торгрічтранс».
 
Забудова наразі ще не проводиться. У травні ДАБІ відмовила забудовникам у видачі дозволу на проведення будівельних робіт.
 
Як повідомлялося, саме з ініціативи Вавриша КМДА у 2015 році замовило розробку ДПТ території, куди входять вказані 13 га, які планують забудувати житлом всупереч Генплану.
 
ЖК «О2 Residence»
Цей житловий комплекс на 22-му кілометрі Харківського шосе будується на двох ділянках площею 6,19 га і 23,72 га, які належать державі в особі КМДА та перебувають у користуванні Національної академії внутрішніх справ (НАВС). Ці ділянки, а також об’єкти завершеного та незавершеного будівництва, які знаходяться на них, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні ДБР.
 
У своєму клопотанні про накладення арешту на вказані дві ділянки прокурор послався на те, що ректор НАВС та співробітники Департаменту містобудування та архітектури КМДА за попередньою змовою групою осіб, залучивши ТОВ Фірма «Резон» та ТОВ «Комфорт Буд Інвест», всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди у виді грошових коштів для себе та інших фізичних осіб, використовуючи надане їм службове становище, сприяють компанії «Сага Девелопмент», керівником якої є Андрій Вавриш (у минулому (2010-2015 рр) – заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА), у проведенні будівництва житлового комплексу «О2 Residence» на ділянках, які належать до земель оборони (6,19 га) та рекреаційного призначення (23,72 га). Цільове призначення цих ділянок не дозволяє проводити на них будівництво без погодження з Кабміном, що спричиняє тяжкі наслідки державним інтересам.
 
Як вказується в ухвалі, у ході обшуку у службових кабінетах Департаменту містобудування та архітектури КМДА слідчі виявили та вилучили:
 
акт «Про нестачу справ (документів) у Департаменті містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), відповідно до якого встановлено відсутність містобудівних умов та обмежень №11058/0/12/27-15 від 26.08.2015 забудови земельної ділянки на вул. Харківське шосе, 22-й км;
лист Департаменту містобудування та архітектури КМДА «На звернення дозвільного центру від 27.07.2015 №01010-183407-069» адресований Національній академії внутрішніх справ МВС України, що свідчить про те, що містобудівні умови та обмеження №11058/0/12/27-15 від 26.08.2015 забудови земельної ділянки на вул. Харківське шосе, 22-й км. в Дарницькому районі м. Києва містять ознаки підроблення, яке можливо було здійснено, з метою приховування протиправної діяльності за вказаним фактом.
 
Девелопером проекту виступає компанія Saga Development Андрія Вавриша. Проектантом ЖК є ТОВ «Терра Проджект», пов’язане з Вавришем. Договір на забудову Нацакадемія внутрішніх справ уклала у 2017 році із ТОВ Фірма «Резон».
 
Власниками Фірми «Резон» є два закриті венчурні інвестфонди – «Еверест» і «Ельбрус». Керівником «Евереста» є Дмитро Овсій, юрист Андрія Вавриша. А керівником «Ельбруса» є Кирило Скурський. Як з’ясували журналісти «Наших грошей з Денисом Бігусом», на Скурського оформлений мікроавтобус, який супроводжував автомобілі екс-голови Офісу президента Андрія Богдана, друга Андрія Вавриша.
 
Генпідрядником будівництва є ТОВ «Комфорт Буд Інвест», власниками якого є Олег Новаківський та Віталій Поєнко. Олег Новаківський також був співвласником ТОВ «Сага 18» і є керівником ТОВ «Альта-Град» – власниками обох фірм є інвестфонди «Еверест» і «Атлон», керівником яких є Дмитро Овсій.
 
Власником ТОВ «Сага Девелопмент» є панамська компанія «Тревор Бізнес С.А.», кінцевим бенефіціарним власником якої є Андрій Вавриш. Він же є керівником «Сага Девелопмент».
 
 
 
Продати земельну ділянку
 
 
Послуги для бізнесу
 
 
Послуги для фізосіб
 
Консультації