Державну установу «Інститут охорони ґрунтів України» передали до сфери управління Держгеокадастру

Категорія: Держгеокадастр
Кабінет Міністрів України розпорядженням від 5 січня 2021 р. № 6-р передав державну установу «Інститут охорони ґрунтів України» до сфери управління Держгеокадастру.
 
До прийняття Урядом цього рішення зазначена держустанова була підпорядкована Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Водночас на сьогодні відповідно до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 15, Держгеокадастр реалізує державну політику, зокрема, у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів. Тому рішення Кабінету Міністрів України про передачу державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» до сфери управління Держгеокадастру забезпечить ефективне виконання Держгеокадастром своїх повноважень.
 
Інститут охорони ґрунтів України – це унікальна установа, яка володіє даними про стан ґрунтів України. Наразі вже проведена паспортизація 19,8 млн га земель сільськогосподарського призначення. У перспективі паспорти матимуть всі земельні ділянки в Україні.
 
«Таке рішення Уряду дозволить більш якісно здійснювати нагляд за станом родючості ґрунтів у нашій державі, а головне, – зробити унікальні дані, якими володіє Інститут охорони ґрунтів України, повністю публічними та відкритими», – зазначив в.о. Голови Держгеокадастру Олексій Пінчук.
 
Держгеокадастр