Столичній громаді повернули земельну ділянку вартістю 238 млн грн

Категорія: Правоохоронні органи
Північний апеляційний господарський суду залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким задоволено позов міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до товариства про розірвання договору оренди та повернення громаді земельної ділянки на перетині вул. Милославської та просп. Маяковського площею 7,26 га та вартістю 238 млн грн.
 
Між Київською міською радою та товариством у 2005 році укладено договір оренди земельної ділянки, умовами якого передбачено її забудову – облаштування рекреаційно-оздоровчої та аква-зони, а також дитячого майданчика протягом трьох років з моменту укладення договору.
 
Однак, з 2005 року по теперішній час товариство у порушення вимог чинного законодавства та договору оренди землі не приступило до забудови земельної ділянки та використовує її частину протягом тривалого часу не за цільовим призначенням, а в комерційних цілях для розміщення платної автостоянки.
 
Крім того, умовами договору передбачено, що після введення об’єкта в експлуатацію територіальна громада отримуватиме орендну плату у збільшеному розмірі. Однак, внаслідок невиконання умов договору місто недоотримало до місцевого бюджету значну суму коштів.
 
За таких обставин, суди погодились з доводами прокурора щодо наявності підстав для розірвання договору оренди землі та зобов’язання відповідача повернути Київській міській раді земельну ділянку.
 
Київська міська прокуратура