Асоціація міст України звернулася до керівників держави щодо недопущення звільнення від сплати земельного податку окремих суб’єктів господарювання

Категорія: Суспільство
Асоціація міст України звернулася до Президента України В.Зеленського, до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова, до Прем'єр-міністра України Д.Шмигаля, а також до Голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Д.Арахамії щодо недопущення звільнення від сплати земельного податку окремих суб’єктів господарювання, зокрема АТ «Укрзалізниця».
 
У своєму зверненні Асоціація міст України відзначила, що реформа місцевого самоврядування є найбільш успішною та такою, що позитивно сприймається всім суспільством. В результаті цієї реформи територіальні громади отримали право самостійно встановлювати місцеві податки та збори, серед яких земельний податок, що відповідає духу Європейської хартії місцевого самоврядування.
 
Однак, Асоціація міст України стурбована заявами АТ «Укрзалізниця» щодо необхідності звільнення їх від сплати податку на землю і у Верховній Раді України вже зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо збалансованості наповнення місцевих бюджетів» №3679 від 18.06.2020, яким передбачається звільнити АТ «Укрзалізниця» від сплати земельного податку за землі залізничного транспорту.
 
Асоціація міст України звертає увагу, що земельний податок – це одне із головних джерел доходів місцевих бюджетів, за рахунок яких органи місцевого самоврядування забезпечують середню, дошкільну, позашкільну освіту, охорону здоров’я, соціальну допомогу, адміністративні послуги, утримання благоустрою та систем життєзабезпечення населених пунктів. Надходження від земельного податку, який сплачує АТ «Укрзалізниця», є вагомими для більшості бюджетів територіальних громад, адже мережа залізниць пронизує всю територію країни.
 
Багато сфер економічної діяльності є не менш соціально важливими, наприклад виробництво хліба або електричної енергії, і також потребують особливої уваги. Але всі вони сплачують податки, в тому числі до бюджетів територіальних громад.
 
АТ «Укрзалізниця» є суб’єктом господарювання, метою якого є отримання прибутку, і не може бути прирівняний до Укравтодору, який відповідальний за організацію будівництва, ремонту та управління автомобільними дорогами загального користування. Прибутковість такого підприємства як АТ «Укрзалізниця» має залежати не від пільг зі сплати податків, а від ефективного управління.
 
Звільнення на державному рівні від земельного податку одного суб’єкта господарювання призведе до порушення фінансової самостійності місцевого самоврядування; нівелювання результатів реформи місцевого самоврядування та ефекту «доміно» – всі вимагатимуть особливих податкових преференцій.
 
Окрім цього Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним між Україною та Міжнародним валютним фондом 02 червня 2020 року, передбачено, що протягом програмного періоду Україна буде утримуватися від запровадження нових звільнень від сплати податків або податкових пільг, включаючи вільні економічні зони, пільгові ставки та мита. 
 
Конституція України та податкове законодавство гарантує рівність усіх платників перед законом, забезпечення однакового підходу до всіх платників податків незалежно від форми власності юридичної особи.
 
 
Асоціація міст України