Уряд підтримав реалізацію експериментального проекту Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

«Результат, який дає цей проект, буде відчутний для всіх, адже ми отримаємо прозору систему, де відповідальний забудовник отримує документи в електронній системі, а інвестор зможе подивитися, на якому етапі перебуває будівництво. Система, окрім зручності та ліквідації корупційної складової, в ідеалі має створити ситуацію, коли українець не буде боятися купувати нове житло. Тому що це буде прозоро об’єктоорієнтовано та захищено державою», - сказав Денис Шмигаль.
 
Представляючи проект Єдиної електронної системи, Віце-прем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив: «На жаль, довгий час вагомим інструментом корупції в галузі містобудування був так званий реєстр ДАБІ, який ані фізично, ані юридично не належав державі. Крім того, реєстр надавав змогу несанкціонованого доступу з боку приватних осіб, містив приховані скрипти, націлені на реалізацію корупційних механізмів, мав дуже низьку якість даних та не містив єдиного ідентифікатора об’єкту будівництва. Саме тому одним із ключових елементів реформи є запровадження єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, що має на меті максимальну автоматизацію всіх процесів в галузі».
 
За його словами, «головна ідея системи полягає в тому, що всі документи щодо кожного об’єкта повинні створюватися у самій системі. Це дозволить і систематизувати дані, і зробити цей процес повністю прозорим».
 
Запровадження цього проекту передбачає: створення сучасного будівельного реєстру з повним доступом до всіх даних; надання автоматичних адміністративних послуг без участі чиновників, що призведе до скорочення строків надання таких послуг та підвищення їх якості; зниження корупційних ризиків тощо. Проект має на меті максимальну автоматизацію та прозорість всіх процесів у будівельній галузі.
 
За інформацією Міністерства цифрової трансформації, загалом до системи буде підключено понад 60 тис. осіб, у т. ч. архітектори, атестовані особи, органи місцевого самоврядування тощо, які матимуть доступ виключно за електронним підписом.
 
 
Продати земельну ділянку
 
 
Послуги для бізнесу
 
 
Послуги для фізосіб
 
Консультації