Відбулося перше засідання Ради з національної інфраструктури геопросторових даних

Категорія: Центральні органи влади
Під головуванням Міністра розвитку економіки торгівлі та сільського господарства України відбулося перше засідання Ради з національної інфраструктури геопросторових даних. 
 
На засіданні було затверджено персональний складу Ради, зокрема, Головою Ради визначено Віце-прем’єр-міністра України – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, його заступниками Міністра Ігоря Петрашка, заступника Міністра Тараса Висоцького та Голову Держгеокадастру Романа Лещенка. Іншими членами Ради є представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ, органів місцевого самоврядування та профільних установ.
 
Під час заходу було представлено основні положення проекту Порядку функціонування національної інфраструктури геопросторових даних та Концепцію створення національного геопорталу національної інфраструктури геопросторових даних.
 
“Впровадження закону  «Про Національну інфраструктуру геопросторових даних» є черговим кроком для запуску прозорої земельної реформи. Це дасть можливість об’єднати інформацію про різні об’єкти інфраструктури, мережі комунікацій та бази даних в одному місці. Дана система покликана навести лад в усіх реєстрах природних ресурсів України та надати кожному українцю, підприємцю та інвестору прозорий доступ про наші ресурси, їх використання та потенціал”, - зазначив Міністр Ігор Петрашко. 
 
Він додав, що такі системи вже існують в усіх країнах Європейського союзу. Створення такої системи – вимога Директиви Європейського парламенту 2007/2/ЄС “Про створення Інфраструктури просторової інформації у Європейському співтоваристві” (INSPIRE).
 
Закон «Про Національну інфраструктуру геопросторових даних» було прийнято у квітні 2020 року і у травні підписано Президентом України.
 
Мінекономіки