Земельний кодекс України. Стаття 4. Земельне законодавство та його завдання

1. Земельне законодавство включає цей Кодекс, інші нормативно-правові акти у галузі земельних відносин.
2. Завданням земельного законодавства є регулювання земельних відносин з метою забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель.


ЗСУ: Усі нормативно-правові акти, що здійснюють регулювання земельних відносин в Україні, складають земельне законодавство.
Метою, з якою здійснюється регулювання земельних відносин, є забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель.

Закони є основним джерелом земельного права України. Серед тих, що регулюють земельні відносини, особливе місце належить Конституції України.

Спеціальним законом, що покликаний регулювати земельні відносини, є ЗК України, який визначає компетенцію органів державної влади та органів місцевого самоврядування в галузі земельних відносин, правове регулювання набуття і реалізації прав на землю, державне управління в галузі використання та охорони земель й інших земельних прав тощо.

Земельні відносини також регулюються такими законодавчими актами України: ЦК України, ЛК України, ВК України, ПК України, законами України «Про оренду землі», «Про фермерське господарство», «Про землеустрій» та багатьма іншими.

До підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють земельні відносини, належать Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти міністерств і відомств, рішення місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. До підзаконних правових актів належать також закони Автономної Республіки Крим.

Слід відзначити значну роль, яку відіграють у забезпеченні єдиної правозастосовної практики в галузі земельних відносин роз’яснення пленумів Верховного і Вищого господарського судів України. Хоча зазначені роз’яснення не створюють нових правових норм, а лише тлумачать їх суть, ці роз`яснення відіграють важливу роль, оскільки в результаті роз’яснення встановлюється зміст правових норм відповідних законів і підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють відповідні земельні відносини.



Читайте також: Земельний кодекс України. Стаття 3. Регулювання земельних відносин



 

© 2014 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».