В чому різниця між експертизою та експертним дослідженням?

При вирішенні земельних спорів часто постає питання щодо визначенні вартості земельної ділянки або прав на земельну ділянку. Для вирішення даного питання призначають оціночно-земельну експертизу або замовляють оціночно-земельне експертне дослідження.
 
Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.
 
Перелік питань оціночно-земельної експертизи:
˗ Яка вартість земельної ділянки?
˗ Яка вартість частки земельної ділянки?
˗ Яка вартість права користування земельною ділянкою?
˗ Чи відповідає виконана оцінка земельної ділянки (або права користування земельною ділянкою) вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам?
 
Судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ.
 
Згідно з процесуальним законодавством України експертами виконуються експертизи (що призначаються судами або слідчими).
 
Відповідно до чинного законодавства за дорученням правоохоронних органів, посадових осіб Державної податкової адміністрації України, Державної митної служби України, Державної виконавчої служби, на замовлення адвокатів, захисників та осіб, які самостійно захищають свої інтереси, та їх представників, нотаріусів банківських установ, страхових компаній, а також інших юридичних і фізичних осіб виконуються експертні дослідження, що потребують спеціальних знань та використання методів криміналістики і судової експертизи. Результати експертних досліджень викладаються в письмових висновках експертних досліджень згідно з чинним законодавством України.
 
По суті, експертиза від дослідження відрізняється лише статусом. Їх зміст має бути однаковим. В рамках експертизи експерт підписує заяву про кримінальну відповідальність.
 
Визначити вартість земельної ділянки також можливо в результаті проведення експертної грошової оцінки або виконання аналітичного висновку.

 

 

Читайте також: Як оформити ренту?
 
 
 
© 2020 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».