Земельний кодекс України. Стаття 212. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок

1. Самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. 
2. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. 
3. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду. 
 
ЗСУ: 1. Самовільне зайняття земельної ділянки є одним із найбільш поширених порушень земельного законодавства.
 
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» самовільне зайняття земельної ділянки визначено як будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.
 
Загалом же самовільне зайняття земельної ділянки можна визначити як використання земельної ділянки за відсутності належних на те підстав.
 
Самовільне зайняття земельної ділянки виражається у вчиненні дій, які можуть полягати в обгородженні земельної ділянки, її забудови тощо.
 
Відповідно до ч. 1 коментованої статті у разі самовільного зайняття земельних ділянок застосовується реституція, тобто самовільно зайняті земельні ділянки повертаються власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування земельними ділянками.
  
2. Юридичні особи та громадяни, які винні у самовільному зайнятті земельних ділянок, зобов’язані за власний рахунок привести земельну ділянку у придатний для використання стан (наприклад, знести самовільно побудовані будівлі, споруди), а фактично привести у той стан, який існував до самовільного зайняття земельної ділянки.
 
3. Самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню за рішенням суду. Строки позовної давності до таких спірних правовідносин, які по суті є триваючими, не застосовується. 
 
 
 
 
 
Читайте також: Земельний кодекс України. Стаття 211. Відповідальність за порушення земельного законодавства
 
 
© 2015 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».