Істотні умови договору оренди землі. На що власнику земельної ділянки слід звернути увагу при укладенні договору оренди. Умови повернення земельної ділянки орендодавцеві.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про оренду землі» у разі  припинення  або  розірвання  договору  оренди   землі орендар  зобов'язаний  повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах,  визначених договором.  Орендар не  має  права  утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

В договорі доцільно вказати, що земельна ділянка має бути повернута орендодавцю у тому ж стані, в якому вона була отримана в оренду.
Сторони також можуть визначити порядок повернення земельної ділянки. У разі, якщо при передачі земельної ділянки в оренду проводились ґрунтові обстеження, такі ж обстеження доцільно провести і при поверненні її власнику.

Також можливо визначити необхідність складання сторонами акту приймання-передачі, у якому визначити стан земельної ділянки, здійснені орендарем поліпшення тощо.

У разі ж, якщо сторони не вважають за доцільне складати вказаний акт чи автоматично продовжувати договір, можливо в тексті договору вказати, що земельна ділянка вважається поверненою орендарем орендодавцю в день, наступний за останнім днем строку оренди.



Читайте також: Істотні умови договору оренди землі. На що власнику земельної ділянки слід звернути увагу при укладенні договору оренди. Існуючі обтяження прав на земельну ділянку




© 2015 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».