Огляд змін у земельному законодавстві, які відбулися в червні 2016 року

1. Акти органів виконавчої влади у сфері земельних відносин

 

30 травня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 30.05.2016 № 150 “Про визначення відповідальних за координацію діяльності та здійснення контролю за діяльністю державних підприємств, що належать до сфери управління Держгеокадастру”.

 

Наказом закріплені державні підприємства, що належать до сфери управління Держгеокадастру, за визначеними структурними підрозділами Держгеокадастру згідно з додатком 1.

Керівникам визначених структурних підрозділів Держгеокадастру:

1) здійснювати контроль за діяльністю закріплених за ними державних підприємств;

2) протягом місяця розробити та внести відповідні зміни до своїх положень, які подати на затвердження у встановленому порядку.

Визначити відповідальними за координацію діяльності державних підприємств, що належать до сфери управління Держгеокадастру, на відповідній території головні управління Держгеокадастру в областях і м. Києві згідно з додатком 2.

Керівникам головних управлінь Держгеокадастру в областях і м. Києві:

1) утворити територіальні комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат з метою здійснення повноважень Держгеокадастру, пов’язаних із контролем за своєчасною виплатою заробітної плати та інших соціальних виплат державними підприємствами, що належать до сфери управління Держгеокадастру, та територіальними органами Держгеокадастру на відповідній території;

2) забезпечити проведення аналізу справ і причин виникнення проблемних питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат;

3) результати проведеного аналізу та пропозиції, спрямовані на погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат, оформлені у вигляді протоколів засідань територіальних комісій, подавати до Держгеокадастру щомісяця до 27 числа.

Дія цього наказу не поширюється на державні підприємства, що належать до сфери управління Держземагентства України/ Держгеокадастру, які розташовані на тимчасово окупованій території України (Автономна Республіка Крим і м. Севастополь), відповідно до додатка 3.

 

03 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 03.06.2016 № 158 «Щодо створення робочої групи з розробки робочої схеми щодо реєстрації права власності та права користування пунктами Державної геодезичної мережі України».

 

Наказом, на виконання пункту 2 протоколу № 14 апаратної наради під головуванням Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюка М.П. від 30 травня 2016 року, з метою налагодження ефективного механізму використання даних Державної геодезичної мережі України, створено робочу групу з розробки робочої схеми щодо реєстрації права власності та права користування пунктами Державної геодезичної мережі України.

Групу зобов’язано розробити робочу схему щодо реєстрації права власності та права користування пунктами Державної геодезичної мережі України, визначивши, що є об’єктом власності та необхідне нормативно-правове врегулювання.

 

04 червня 2016 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 1 червня 2016 р. № 345 «Про внесення змін до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації».

 

Постановою внесені зміни до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1128.

 

04 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 09.06.2016 № 163 «Про деякі питання організації представництва інтересів Держгеокадастру та його територіальних органів у судах України».

 

Наказом зобов’язано керівників територіальних органів Держгеокадастру (щодо представництва інтересів Держгеокадастру):

1) здійснювати особистий контроль за розглядом судових справ, стороною або третьою особою в яких є Держгеокадастр та представництво в яких, за дорученням, забезпечується відповідним територіальним органом;

2) забезпечувати обов’язкову та неухильну участь уповноважених Держгеокадастром представників у судовому процесі відразу після отримання доручення та процесуальних документів. Про всі процесуальні документи, отримані представниками в ході судового розгляду справ, і результати розгляду справ невідкладно повідомляти Юридичний департамент Держгеокадастру електронною поштою на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

3) узгоджувати з Юридичним департаментом Держгеокадастру правову позицію, викладену в процесуальних документах, що будуть подаватися представниками Держгеокадастру до суду (апеляційні скарги; заяви про перегляд рішень, ухвал, постанов судів у зв’язку з нововиявленими обставинами; відзиви; пояснення; заперечення тощо). Проекти процесуальних документів невідкладно надсилати електронною поштою на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

4) забезпечувати неухильне дотримання процесуальних строків у разі апеляційного або касаційного оскарження судових рішень та подання до суду інших процесуальних документів. Проект скарги надсилати на електронну адресу (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) до Юридичного департаменту Держгеокадастру в триденний строк з дня отримання судового рішення, яке оскаржується.

Керівникам територіальних органів Держгеокадастру (щодо представництва власних інтересів):

1) здійснювати контроль за розглядом судових справ, стороною або третьою особою в яких є територіальний орган Держгеокадастру, а саме: забезпечувати обов`язкову явку на судові засідання, вчасне надання процесуальних документів (позовні заяви; апеляційні скарги; заяви про перегляд рішень, ухвал, постанов судів у зв’язку з нововиявленими обставинами; відзиви; пояснення; заперечення тощо) та документів, що витребовуються судом;

2) узгоджувати з Держгеокадастром процесуальні документи, виключно ті, які будуть готуватися головними управліннями Держгеокадастру, перед поданням їх до суду;

3) забезпечувати узгодження головними управліннями Держгеокадастру процесуальних документів, які будуть готуватися управліннями (відділами) у районі, управліннями (відділами) у місті, міськрайонними управліннями, міжрегіональними управліннями відповідної області, перед поданням їх до суду;

4) посилити контроль за якістю процесуальних документів, які готуються територіальними органами Держгеокадастру (особливо управліннями (відділами) у районі, управліннями (відділами) у місті, міськрайонними управліннями, міжрегіональними управліннями), суворо дотримуватися процесуальних строків, визначених законодавством.

Забезпечити проведення головними управліннями Держгеокадастру щоквартальних нарад за участю працівників юридичних служб (юрисконсультів) управлінь (відділів) у районі, управлінь (відділів) у місті, міськрайонних управлінь, міжрегіональних управлінь, на яких розглядати проблемні питання захисту інтересів територіальних органів у судах.

Керівникам головних управлінь Держгеокадастру до 21.06.2016 поінформувати Держгеокадастр про вжиті заходи щодо виконання цього наказу та за результатами щоквартальних нарад (до 5 січня, квітня, липня, жовтня) надавати відповідні матеріали (протоколи, узагальнення судової практики (позитивна та негативна), аналіз проблемних ситуацій тощо).

Також визнано таким, що втратив чинність, наказ Держземагентства України від 04.10.2013 № 405 «Про надання інформації щодо участі в розгляді справ».

 

16 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 16.06.2016 № 172 «Про утворення комісії з проведення перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Центр державного земельного кадастру».

 

Наказом створено комісію для проведення перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Центр державного земельного кадастру».

Комісії у період з 17.06.2016 по 17.07.2016 провести перевірку окремих питань з фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» за період роботи з 03.09.2015 по 16.06.2016.

 

23 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 23.06.2016 № 178 “Про визнання такими, що втратили чинність, наказів Держземагентства України від 22.10.2014 № 343 та від 25.12.2014 № 436”

 

Наказом визнано такими, що втратили чинність:

- наказ Держземагентства України від 22.10.2014 № 343 “Про Методичні рекомендації щодо підготовки територіальними органами Держземагентства до продажу на земельних торгах прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності за рахунок коштів виконавців земельних торгів”;

- наказ Держземагентства України від 25.12.2014 № 436 “Про внесення змін до наказу Держземагентства України від 22 жовтня 2014 року № 343”.

 

1. Акти органів виконавчої влади у сфері земельних відносин

 

30 травня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 30.05.2016 № 150 “Про визначення відповідальних за координацію діяльності та здійснення контролю за діяльністю державних підприємств, що належать до сфери управління Держгеокадастру”.

 

Наказом закріплені державні підприємства, що належать до сфери управління Держгеокадастру, за визначеними структурними підрозділами Держгеокадастру згідно з додатком 1.

Керівникам визначених структурних підрозділів Держгеокадастру:

1) здійснювати контроль за діяльністю закріплених за ними державних підприємств;

2) протягом місяця розробити та внести відповідні зміни до своїх положень, які подати на затвердження у встановленому порядку.

Визначити відповідальними за координацію діяльності державних підприємств, що належать до сфери управління Держгеокадастру, на відповідній території головні управління Держгеокадастру в областях і м. Києві згідно з додатком 2.

Керівникам головних управлінь Держгеокадастру в областях і м. Києві:

1) утворити територіальні комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат з метою здійснення повноважень Держгеокадастру, пов’язаних із контролем за своєчасною виплатою заробітної плати та інших соціальних виплат державними підприємствами, що належать до сфери управління Держгеокадастру, та територіальними органами Держгеокадастру на відповідній території;

2) забезпечити проведення аналізу справ і причин виникнення проблемних питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат;

3) результати проведеного аналізу та пропозиції, спрямовані на погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат, оформлені у вигляді протоколів засідань територіальних комісій, подавати до Держгеокадастру щомісяця до 27 числа.

Дія цього наказу не поширюється на державні підприємства, що належать до сфери управління Держземагентства України/ Держгеокадастру, які розташовані на тимчасово окупованій території України (Автономна Республіка Крим і м. Севастополь), відповідно до додатка 3.

 

03 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 03.06.2016 № 158 «Щодо створення робочої групи з розробки робочої схеми щодо реєстрації права власності та права користування пунктами Державної геодезичної мережі України».

 

Наказом, на виконання пункту 2 протоколу № 14 апаратної наради під головуванням Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюка М.П. від 30 травня 2016 року, з метою налагодження ефективного механізму використання даних Державної геодезичної мережі України, створено робочу групу з розробки робочої схеми щодо реєстрації права власності та права користування пунктами Державної геодезичної мережі України.

Групу зобов’язано розробити робочу схему щодо реєстрації права власності та права користування пунктами Державної геодезичної мережі України, визначивши, що є об’єктом власності та необхідне нормативно-правове врегулювання.

 

04 червня 2016 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 1 червня 2016 р. № 345 «Про внесення змін до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації».

 

Постановою внесені зміни до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1128.

 

04 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 09.06.2016 № 163 «Про деякі питання організації представництва інтересів Держгеокадастру та його територіальних органів у судах України».

 

Наказом зобов’язано керівників територіальних органів Держгеокадастру (щодо представництва інтересів Держгеокадастру):

1) здійснювати особистий контроль за розглядом судових справ, стороною або третьою особою в яких є Держгеокадастр та представництво в яких, за дорученням, забезпечується відповідним територіальним органом;

2) забезпечувати обов’язкову та неухильну участь уповноважених Держгеокадастром представників у судовому процесі відразу після отримання доручення та процесуальних документів. Про всі процесуальні документи, отримані представниками в ході судового розгляду справ, і результати розгляду справ невідкладно повідомляти Юридичний департамент Держгеокадастру електронною поштою на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

3) узгоджувати з Юридичним департаментом Держгеокадастру правову позицію, викладену в процесуальних документах, що будуть подаватися представниками Держгеокадастру до суду (апеляційні скарги; заяви про перегляд рішень, ухвал, постанов судів у зв’язку з нововиявленими обставинами; відзиви; пояснення; заперечення тощо). Проекти процесуальних документів невідкладно надсилати електронною поштою на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

4) забезпечувати неухильне дотримання процесуальних строків у разі апеляційного або касаційного оскарження судових рішень та подання до суду інших процесуальних документів. Проект скарги надсилати на електронну адресу (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) до Юридичного департаменту Держгеокадастру в триденний строк з дня отримання судового рішення, яке оскаржується.

Керівникам територіальних органів Держгеокадастру (щодо представництва власних інтересів):

1) здійснювати контроль за розглядом судових справ, стороною або третьою особою в яких є територіальний орган Держгеокадастру, а саме: забезпечувати обов`язкову явку на судові засідання, вчасне надання процесуальних документів (позовні заяви; апеляційні скарги; заяви про перегляд рішень, ухвал, постанов судів у зв’язку з нововиявленими обставинами; відзиви; пояснення; заперечення тощо) та документів, що витребовуються судом;

2) узгоджувати з Держгеокадастром процесуальні документи, виключно ті, які будуть готуватися головними управліннями Держгеокадастру, перед поданням їх до суду;

3) забезпечувати узгодження головними управліннями Держгеокадастру процесуальних документів, які будуть готуватися управліннями (відділами) у районі, управліннями (відділами) у місті, міськрайонними управліннями, міжрегіональними управліннями відповідної області, перед поданням їх до суду;

4) посилити контроль за якістю процесуальних документів, які готуються територіальними органами Держгеокадастру (особливо управліннями (відділами) у районі, управліннями (відділами) у місті, міськрайонними управліннями, міжрегіональними управліннями), суворо дотримуватися процесуальних строків, визначених законодавством.

Забезпечити проведення головними управліннями Держгеокадастру щоквартальних нарад за участю працівників юридичних служб (юрисконсультів) управлінь (відділів) у районі, управлінь (відділів) у місті, міськрайонних управлінь, міжрегіональних управлінь, на яких розглядати проблемні питання захисту інтересів територіальних органів у судах.

Керівникам головних управлінь Держгеокадастру до 21.06.2016 поінформувати Держгеокадастр про вжиті заходи щодо виконання цього наказу та за результатами щоквартальних нарад (до 5 січня, квітня, липня, жовтня) надавати відповідні матеріали (протоколи, узагальнення судової практики (позитивна та негативна), аналіз проблемних ситуацій тощо).

Також визнано таким, що втратив чинність, наказ Держземагентства України від 04.10.2013 № 405 «Про надання інформації щодо участі в розгляді справ».

 

16 червня 2016 року набрав чинності Наказ Держгеокадастру від 16.06.2016 № 172 «Про утворення комісії з проведення перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Центр державного земельного кадастру».

 

Наказом створено комісію для проведення перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Центр державного земельного кадастру».

Комісії у період з 17.06.2016 по 17.07.2016 провести перевірку окремих питань з фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» за період роботи з 03.09.2015 по 16.06.2016.

 

 

 

© 2016 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».