Ячмінь озимий з кожним роком стає все популярнішим серед аграріїв

Ячмінь озимий стає все популярнішим серед аграріїв і все частіше витісняє з полів звичний ярий ячмінь.
 
Головною перевагою озимого ячменю є те, що його збирають значно раніше і ви зможете посадити на своєму полі ще якусь культуру, або ж провести більш якісну і довгу підготовку до посадки наступного врожаю. Так давайте ж розберемося з озимим ячменем і з'ясуємо все, що може зацікавити аграріїв у цій культурі.
 
Так само в переваги озимого ячменю над ярим варто занести і більш високу врожайність, а головним мінусом його є менша морозостійкість. Так затяжні морози без снігу можуть істотно скоротити урожай, або ж в крайніх випадках практично знищити його.
 
Окремо потрібно поговорити про терміни і норми висіву і в цьому випадку універсальної відповіді немає, так як норми ці регулюються залежно від кліматичних умовах і підбираються індивідуально не те що по країнах а навіть по областях і районах
 
За цим кожному регіону підбирають і свій сорт головним критерієм цього вибору є морозостійкість. У середньому для осінньої вегетації ячменю потрібно від сорока до п'ятдесяти днів. Озимий ячмінь має більш коротку фазу яровизації в порівнянні з ярим ячменем а стало бути його розвиненіша восени йде більш високими темпами. Вплив строку сівби на рівень врожайності озимого ячменю - шістдесят один відсоток, сортових особливостей - сімнадцять відсотків, а норм висіву - від десяти до одинадцяти відсотків. Оптимальним терміном висіву озимого ячменю вважається середина вересня при нормі висіву п'ятсот схожих насінин на 1 м2. Якщо посіяти ячмінь пізніше втрачається його врожайність і шанс добре перезимувати знижується. Варто зазначити що головним критерієм врожайності озимого ячменю є не сорт і не термін посадки а саме погодні умови.
 
Озимий ячмінь не вимогливий до попередників. Кращими для нього вважаються зернобобові культури, а також різні трави. Однак найчастіше ячмінь сіють на місце культур які рано збирають наприклад на місце кукурудзи. Якщо добре обробити грунт і боротися з шкідниками то часто озимий ячмінь садять на місце озимої пшениці. Перед посівом ячменю обов'язково потрібно провести протруювання насіння високоефективними препаратами. Після сівби ячменю озимого площа обов'язково накочують. Взимку потрібно стежити за врожаєм і при необхідності боротися з гризунами.
 
Навесні ж ячмінь підгодовують азотом також потрібно проводити боротьбу з бур'янами. Забирають ячмінь як правило за допомогою комбайнів при вологості зерна понад 15%.
 
 
За матеріалами Фермер без клопоту