Особливості поновлення договору оренди земельної ділянки у м.Києві

Однією з особливостей поновлення договору оренди земельної ділянки у м. Києві є його поновлення відповідно до Рішення Київської міської ради (КМР) «Про Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок у користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві».

 

Відповідно до зазначеного рішення після закінчення терміну дії орендар звертається до КМР з клопотанням про поновлення договору оренди землі.

 

До клопотаннядодаються:

˗   проект додаткової угоди про поновлення договору оренди земельної ділянки;

˗   витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

˗   нотаріально посвідчені копії документів щодо правового статусу об'єктів нерухомого майна;

˗   довідка про відсутність заборгованості по сплаті орендної плати;

˗   технічна документація із землеустрою;

˗   документи, які підтверджують виконання умов договору оренди;

˗   копії установчих документів (для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу, та копія реєстраційного номера облікової картки платника;

˗   довіреність.

 

Орендар зобов'язаний подати до КМР клопотання (лист-повідомлення) до закінчення строку договору оренди землі.

 

Приймальня Київради з земельних питань передає це клопотання з доданими до нього документами до Департаменту земельних ресурсів.

 

Увага! У тому випадку якщо користувач має наметі змінити межі або цільове призначення земельної ділянки, поновлення договору оренди землі здійснюється за результатами розгляду проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

 

Якщо поновлення договору оренди земельної ділянки здійснюється без зміни площі та цільового використання земельної ділянки, такий договір поновлюються на той самий строк без прийняття рішення КМР. Але за умови, що орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, а орендодавець не надіслав листа-повідомлення про заперечення у поновленні договору оренди землі та за умови погодження орендаря на приведення розмірів орендної плати за земельну ділянку та інших умов договору у відповідність до вимог чинного законодавства.

 

У цьому разі Київський міський голова або заступник міського голови - секретар Київради виступає уповноваженою особою на підписання договорів про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок. Та все ж таке право у нього виникає після розгляду цього питання постійною комісією Київської міської ради з питань містобудування, архітектури і землекористування.

 

Але у тому випадку якщо комісією будуть виявлені якісь не відповідності, то остаточне рішення щодо можливості поновлення договору оренди земельної ділянки приймається Київською міською радою.

 

Після прийняття рішення Київради або рішення постійно діючої комісії Департамент земельних ресурсів повідомляє орендаря про необхідність підписання додаткової угоди про поновлення договору оренди земельної ділянки.

 

Додаткова угода про поновлення договору оренди земельної ділянки погоджується з орендарем та укладається у такій же формі, в якій укладено договір оренди відповідної земельної ділянки.

 

Реєстрація права оренди земельної ділянки здійснюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» і здійснюється нотаріусом в день посвідчення угоди.

 

Отже, при поновленні договорів оренди земельних ділянок у місті Києві потрібно враховувати зазначені особливості. Адже якщо правильно виконувати всі кроки зазначені вище то можливо уникнути зайвих витрат пов’язаних з переукладенням договору оренди та виготовленню і погодженню документації.

 

Замовити послугу щодо поновлення договору оренди землі

 

© 2016 Асоціація «Земельна спілка України». Всі права захищено.
Дана інформація була підготовлена Асоціацією «Земельна спілка України». Забороняється відтворення та використання повністю або будь-якої частини даної інформації у будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання, передрук чи використання в будь-який інший спосіб без письмової згоди Асоціації «Земельна спілка України».